Cargomda e-İhracat Dijital Dönüşüm
01.06.2023 372

IOSS Numarası Nedir? Nasıl Alınır?

AB’deki yeni e-ticaret kuralları, Türkiye’den Avrupa’ya e-ihracat yapmak isteyen firmaları da ilgilendiriyor. Yapılan reform ile birlikte KDV muafiyeti ortadan kalkıyor ve AB’ye giden her ürün KDV’ye tabi oluyor. Mal bedeli 150 Euro’yu aşmayan gönderilerin gönderimi için satıcılar KDV’yi bildirmek ve ödemek için IOSS hizmetini kullanmayı tercih edebilir.

IOSS Numarası Nedir? Nasıl Alınır?

IOSS Nedir?

IOSS, “The Import One-Stop Shop” ifadesinin kısaltmasıdır. Türkçe’de ise Tek Noktadan İthalat Merkezi olarak ifade edilir. Avrupa Birliğine üye ülkelere ihracat yapan satıcıların satışlarına ait KDV'yi bildirdikleri ve ödedikleri elektronik portaldır. Program  katma değer vergisi beyanını ve ödemesini basitleştirmeyi amaçlar.

IOSS Numarasını kendi web siteleri üzerinden satış yapan E-ticaret satıcılarının ve Amazon, Aliexpress gibi online pazar platformlarında mağazası olan satıcıların alması gerekmektedir.  Amazon, Etsy, Ebay gibi platformlarda satış yapan firmalar kendi IOSS numaralarını almak yerine bu platformların IOSS numarasını da kullanabilirler. 

IOSS hizmetinden yararlanabilmek için,

  • Satışın AB dışı bir ülkeden olması,
  • Satış tutarının  150 Euro altında olması,
  • Elektronik ortamda gerçekleşmiş olması,
  • Ürünler özel tüketim vergisine tabi olmamalıdır.

IOSS tercih edildiği takdirde mal bedeli 150 Euro’ya kadar olan gönderilerin AB’ye gönderimi sırasında vergi ve gümrük bedeli çıkmaz. 

IOSS AVANTAJLARI NEDİR?

 

IOSS kayıtlı satıcılar, gümrük işlemlerini çok hızlı bir şekilde yapabilir. Böylece hızlı teslimat gerçekleşecektir. 

Gümrük ücreti ve ek vergi ödenmez.

Satıcılar, iade ürünlerin KDV iadesini kolayca alabilir.

Sorunsuz ve verimli gümrük süreci

 

IOSS Numarası Nereden ve Nasıl Alınır?

Bunun iki yöntemi bulunmaktadır.

  • Amazon, Etsy gibi pazar yerlerinden satış yapıyor iseniz, bu şirketlerin IOSS Numarasını kullanmak. Pazaryeri mağaza sahibinin yapması gereken tek şey pazaryerleri tarafından verilen IOSS numarasını taşıyıcı firmaya iletip faturalarında bildirmektir.
  • Cargomda IOSS Numarasını kullanabilirsiniz. Cargomda IOSS kullanma bedeli 5 kg'a kadar 5 euro, 5 kg üzeri 10 euro olarak fatura edilecektir.
  • İşlemenin sisteme kaydedilmesinin ardından AB ülkelerinden birinde yerleşik bir aracı atanmalıdır. Daha sonra satış süreçleri sisteme uygun şekilde hazırlanmalıdır.

 

 

Taglar : 
gümrük IOSS EORI cargomda ab e-ticaret amazon etsy yurtdışı ebay